Groepen


BSO De Uitkijck bestaat uit vijf stamgroepen. Het zijn verticale groepen. De Papegaai en De Schatkist zijn groepen voor kinderen van 4 - 7 jaar. De Kids groep en Het Piratenland zijn voor kinderen van 6 - 8 jaar en Het Kraaiennest is een groep voor kinderen vanaf 8 jaar. Er staat één leid(st)er op tien kinderen. We werken met een zogenoemd open deurenbeleid en themaruimten. Onze ruimten hebben veel ramen dus er is veel toezicht.


Naast de huiskamers, waarin iedere stamgroep uit school verwelkomd wordt door vaste gekwalificeerde leid(st)ers, splitst de groep zich op naar het atelier waar de kinderen begeleid worden door een specialist/kunstenaar. Deze ruimte ligt dicht bij de groepen en is toegankelijk voor kinderen van alle stamgroepen, met een maximum van 10 kinderen tegelijk. De specialisten hebben allemaal ook een pedagogisch erkende kwalificatie. Kinderen die niet naar het atelier gaan, worden begeleid door de overige twee leid(st)ers. Kinderen kunnen kiezen uit activiteiten in de huiskamer of de omliggende (kleinere) ruimtes zoals de rustruimte, het speellokaal, de speelkamer, de dramaruimte, de aula etc.


Jonge kinderen van net 4 jaar hebben de veiligheid van leid(st)ers vaak nog erg nodig. Wij zien dan ook dat deze kinderen de eerste periode van hun BSO-tijd veel tijd doorbrengen op de stamgroep. Hier rusten ze uit, leren ze de groep en de regels kennen en ontdekken ze welke spelmogelijkheden er zijn. Als kinderen wat ouder worden en weten wie er op de stamgroep zijn en wat daar te doen is en zich veilig voelen, is de tijd daar om de rest van het gebouw te ontdekken. Zij gaan hun talenten ontdekken in het theater, het speellokaal, in het atelier of in de buitenruimte.

De jongere kinderen hebben BSO groepen die direct grenzen aan de buitenspeelruimte. Deze kinderen hoeven de buitentrap niet op.